Cercetătorii de la Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău au creat, după 20 de ani de studii și lucru, roșia cherry tricoloră, pe care au botezat-o ”Rapsodia”. Noul soi de roșie crește până la 5 metri înălțime și este prezentată de fiind calități deosebite, care o fac prețioasă.
BRGV Buzău este în curs de a obţine brevetul de invenţie pentru un tip de tomată cherry tricoloră, denumită provizoriu „Rapsodia”, plantă care poate creşte până la 5 metri înălţime în spaţii protejate, cu o producţie de până la 7 kilograme.
Potrivit specialiştilor BRGV, roşia cherry reprezintă o varietate botanică şi strămoşul tuturor roşiilor cultivate. Dimensiunea roşiilor cherry variază de la vârful degetului mare până la dimensiunea unei mingi de golf, sferice sau ovale.
În cadrul colecţiei de tomate a instituţiei de cercetare se regăseşte o varietate de tomată cherry tricoloră. ”Rapsodia”, denumirea provizorie, este o tomată în trei nuanţe, de mărime medie, cu fermitate ridicată. Soiul are fructe rotunde, cu o aromă şi un gust specific, parfumate şi intens aromate.
„Este o tomată tip Kumato obţinută la Bancă, i-am dat denumirea provizorie de ‘Rapsodia’. Fructul prezintă trei culori, verde, galben şi roşu-cafeniu, are trei nuanţe la exterior, iar pulpa este cafenie, foarte gustoasă. Este o tomată cherry cu o greutate ce variază între 20 şi 40 de grame, planta creşte foarte mult, poate să ajungă în spaţii protejate la 4-5 metri înălţime, iar în câmp aproape de 1,80 – 2,00 metri. Este un soi rezistent la principalii agenţi patogeni.
Este un soi foarte gustos, după recoltare fructele se păstrează foarte bine, au puţine seminţe, o aromă specifică tradiţională de tomată, potenţialul de producţie pe plantă este undeva la 4,5 – 7 kg în funcţie de spaţiul de dezvoltare, are şi aspect comercial plăcut. Această tomată este preţioasă şi din punct de vedere medicinal pentru că rezistă la boli, dăunători şi tratamentele sunt mai puţine sau poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic, vorbim de o producţie sănătoasă. Pe de altă parte, compoziţia bio-chimică a fructelor arată că avem o serie de substanţe benefice sănătăţii, licopen, caroten, vitamine, săruri minerale”, a declarat directorul BRGV, Costel Vînătoru.
Pentru obţinerea soiului cercetătorii au lucrat peste 20 de ani.
„Soiul a fost finalizat, aşteptăm brevetul de invenţie, se lucrează de peste 20 de ani pentru că a fost obţinut printr-o tehnică nouă de ameliorare, prin hibridări interspecifice, prin încrucişarea unor specii de tomate.
Este o premieră spunem noi pentru România şi nu numai. Seminţele pot fi reproduse şi multiplicate de orice fermier care doreşte să cultive tomate”, a precizat cercetătorul buzoian.
BRGV Buzău deţine o colecţie bogată de germoplasmă de roşii, constând din peste 3.600 de genotipuri, dintre care peste 35% sunt soiuri de cherry.